2019 Diyabet Kılavuzunda Tip-2 Diyabet Hastalarında Obezitenin Yönetimi - 4

Okunma [4531]
2019 Diyabet Kılavuzunda Tip-2 Diyabet Hastalarında Obezitenin Yönetimi - 4

 

Amerikan Diyabet Derneği'nin  her yıl yayınladığı ''Standards of Medical Care in Diabetes''in 2019 yayını yakın bir zaman önce çıktı. Daha önceki haberimizde siiznle kılavuzun genel halini ve 3. bölümünü incelemiştik. Şimdi ''Tip-2 Diyabetli Hastalarda Obezitenin Yönetimi'' başlığı ile tanıtılan 8. bölümü açıklıyoruz....

 

 

Değerlendirme 

 

Sağlıkçı diyabetli bireyin BKİ'ni hesaplanmalı ve bunu tıbbi kayıtlarla belgelenmelidir. Sağlıkçılar, fazla kilolu veya obez hastalara, genellikle yüksek BKİ'lerin kardiyovasküler hastalık ve tüm nedenlere bağlı ölüm riskini artırdığını bildirmelidir. Her hastanın kilo vermeyi başarma konusundaki hazırlığı değerlendirmeli ve kilo verme hedefleri  ve müdahale stratejileri ile birlikte belirlemelidir. Stratejiler diyet, fiziksel aktivite, davranışsal terapi, farmakolojik terapi ve metabolik cerrahi ameliyatını içerebilir.

 

 

 

Diyet, Fiziksel Aktivite ve Davranış Değişikliği

 

Aşırı kilolu veya obez olan ve kilo vermeye hazır olan tip 2 diyabet hastalarına %5'lik kilo kaybını sağlamak ve sürdürmek için tasarlanmış diyet, fizik aktivite ve davranışsal tedavi önerilmelidir.

Bu tür müdahaleler sıklıkla (6 ayda 16 $ seans) yapılmalı ve 500-750 kcal / gün enerji açığına ulaşmak için diyet, fiziksel aktivite ve davranış stratejilerine odaklanmalıdır. 

 Kişiye özel kalori vcerilmeli ve besin öğeleri dengesi sağlanmalıdır. 

Kısa süreli kilo verme hedeflerine ulaşan hastalar için, uzun süreli (1 yıl) kapsamlı bakım programları uygulanmalıdır. Bu tür programlar ile en az aylık temas sağlamalı ve vücut ağırlığının izlenmeli. Vücut ağırlığı konusunda hasta kendi kendine izleme stratejilerine teşvik etmelidir. Bu sayede hastanın düşük kalorili bir diyete devam etmesi ve yüksek düzeyde fiziksel aktiviteye katılması(200 - 300 dak / hafta) sağlanabilir. 

% 5'lik bir kilo kaybına ulaşmak için, çok düşük kalorili diyetler (800 kcal / gün) yalnızca kısa süreli (en fazla 3 ay) olarak sağlıkçılar tarafından hastalar yakından takip edilerek uygulanabilir. Kilo kaybını devam ettirmek için, bu tür programlar uzun vadeli yoğun kilo yönetimi danışmanlığı içermelidir.

 

 

Diyabette sağlık için eylem planı 

 

 

                                                    BKI (kg/m2)

 Tedavi

25-26,6

27-29,9

30-34,9

35-39,9

40 ve >40

 Diyet + 

 FizikselAktivite +

 Davranış Değişikliği

+

+

+

+

+

 Farmakoterapi

 

+

+

+

+

 Metabolik Cerrahi

 

 

+

+

+

 

 

Farmakoterapi

 

Tip 2 diyabetli aşırı kilolu veya obez hastalar için glukoz düşürücü ilaçlar seçerken, kilo üzerindeki etkilerini göz önünde bulundurun. 

Mümkün olduğunda, kilo alımıyla ilişkili komorbid durumlar için ilaçları en aza indirin. 

Zayıflama ilaçları, tip 2 diyabetli ve BKİ<27 kg/m2 olan seçilmiş hastalar için diyet, fiziksel aktivite ve davranış değişikliğine yardımcı olarak etkilidir. Potansiyel yararlar, ilaçların potansiyel risklerine karşı tartılmalıdır. 

Hastanın kilo verme ilaçlarına yanıtı ise, 3 ay sonra %5 kilo kaybı olmadıysa veya herhangi bir zamanda önemli sağlık sorunları varsa, ilaç kesilmeli ve alternatif ilaçlar veya tedavi yaklaşımları kullanılmalıdır. 

 

 

Metabolik Cerrahi 

 

Tip 2 diyabetli ve BMI>40 kg/ m2 ve BMI 35.0-39.9 kg /m2 (Asya Amerikalılarda BMI 37.5 kg m2, 32.5–37.4) olan erişkinlerde tedavi seçeneği olarak önerilmelidir. 

Tip 2 diyabetli ve BMI 30.0–34.9 kg / m2 (Asya Amerikalılarda BMI 27.0–32.4 kg / m2) olan erişkinler için kalıcı kilo kaybı ve komorbiditelerde (hiperglisemi dahil) iyileşmeyen hastalar için bir seçenek olarak kabul edilebilir

 Diyabet ve gastrointestinal cerrahinin yönetimini anlayan ve deneyimleyen multidisipliner ekiplerle yüksek hacimli merkezlerde metabolik cerrahi yapılmalıdır. 

Ulusal ve uluslararası profesyonel kişiler tarafından hazırlanmış ameliyat sonrası metabolik cerrahi yönetimi kılavuzlarına göre, cerrahi işlem sonrası hastalara cerrahi ve mikrobiyolojik durumun rutin olarak izlenmesi ve uzun süreli yaşam tarzları sağlanmalıdır. 

 Metabolik cerrahi için hazır bulunan kişiler, kapsamlı bir hazırlık ve zihinsel sağlık değerlendirmesi almalıdır.

Metabolik cerrahi geçirecek kişiler, cerrahi sonrası tıbbi ve psikososyal değişikliklere uyum sağlamalarına yardımcı olmak için ruh sağlığı hizmetlerine devam etmelilerdir.

 

 

 

 


Taglar: #AmerikanDiyabetDerneği #ADA #DiabetesCare #StandardsofMedicalCareinDiabetes #diyabetkılavuzu #guideline #tip1diyabet #tip2diyabet #yaşamtarzıdeğişikliği #beslenme #bedenkitleindeksi #prediyabet #insülin #diabetesmellitus #metabolikcerrahi #farmakoloji #ilactedavisi

Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü

Tarih: 16.01.2019

Kaynak: Diabetes Care

Sıradaki haber yükleniyor...

Diğer Haberler